sr.search

Het Woonwijzigingsbesluit

Omgevingsrecht

27 juli 2011


Contact

Op 17 juni 2011 werd in het Belgisch Staatsblad het Woonwijzigingsbesluit gepubliceerd (Besluit van de Vlaamse Regering van 20 mei 2011 tot wijziging van diverse besluiten met betrekking tot de kwaliteitsbewaking naar aanleiding van het decreet van 29 april 2011 houdende wijziging van diverse diensten met betrekking tot wonen). Het Woonwijzigingsbesluit houdt de volgende wijzigingen in.

  1. Het Vlaams Strategisch Gebied rond Brussel wordt een bijzonder gebied.  De Vlaamse Maatschappij voor Sociaal Wonen (VMSW), het Investeringsfonds voor grond-en woonbeleid in Vlaams-Brabant, de sociale huisvestingsmaatschappijen en de gemeenten hebben een recht van voorkoop op bouwgronden die gelegen zijn in zogenaamde “bijzondere gebieden”. De Vlaamse Regering bakent deze gebieden af. Voortaan worden ook de volgende gebieden beschouwd als “bijzondere gebieden”: de gebieden die in hoofdzaak bestemd zijn voor wonen en voor de aan het wonen verwante activiteiten en voorzieningen, en de gebieden met een ondergeschikte bestemming voor wonen, die gelegen zijn in het Vlaams Strategisch Gebied rond Brussel. Het Vlaams Strategisch Gebied rond Brussel werd op heden nog niet definitief afgebakend. Het zou evenwel delen omvatten van de volgende gemeenten : Asse, Beersel, Dilbeek, Drogenbos, Grimbergen, Halle, Kraainem, Machelen, Sint-Pieters-Leeuw, Steenokkerzeel, Tervuren, Vilvoorde, Wemmel, Wezenbeek-Oppem, Zaventem en Zemst.  
  2. Conformiteitsattesten Het huidige “Attest inzake de kwaliteit van woningen” en het “Attest inzake de kwaliteit van kamers” worden vervangen door vier nieuwe attesten. Het betreft: a. Het Conformiteitsattest over de kwaliteit van een woning; b. Het Conformiteitsattest over de kwaliteit van een woning met impliciete inwilliging; c. Het Conformiteitsattest over de kwaliteit van een kamerwoning; d. Het Conformiteitsattest over de kwaliteit van een kamerwoning met impliciete inwilliging. De attesten “met impliciete inwilliging” worden afgeleverd wanneer de verhuurder een aanvraag heeft ingediend voor een conformiteitsattest en het college van burgemeester en schepenen niet tijdig heeft geantwoord.  
  3. Technisch verslag Woningen, kamers en studentenkamers die niet voldoen aan de kwaliteits-en veiligheidsvereisten kunnen ongeschikt, onbewoonbaar of overbewoond verklaard worden. Wanneer de verhuurder een aanvraag indient voor een conformiteitsattest zal een ambtenaar van het Agentschap Wonen-Vlaanderen ter plaatse gaan om een kwaliteitsonderzoek uit te voeren. De vaststellingen van het onderzoek worden opgenomen in een technisch verslag. Aan de hand van de vaststellingen in het technisch verslag zal de ambtenaar het college van burgemeester en schepenen al dan niet adviseren om een woning, kamer of studentenkamer onbewoonbaar of ongeschikt te verklaren.  
  4. Kostprijs van een conformiteitsattest Voor het afleveren van een conformiteitsattest kunnen de gemeenten een vergoeding vragen van maximaal 62,50 EUR. Deze vergoeding is verschuldigd tenzij er een conformiteitsattest met impliciete inwilliging werd uitgereikt.  
  5. Woning met herstelvordering Het controleonderzoek van een woning die hersteld werd nadat een herstelvordering was opgelegd, kost 62,50 EUR. Dit is een vast bedrag dat jaarlijks wordt geïndexeerd. De overtreder moet evenwel geen vergoeding betalen voor het controlebezoek dat plaatsvindt na een eerste melding van herstel. De vergoeding is pas verschuldigd wanner het herstel niet volledig werd uitgevoerd en er een tweede of derde controle nodig is.  
  6. Kamer met herstelvordering De vergoeding voor een controleonderzoek van kamers, studentenkamers en kamerwoningen is afhankelijk van het aantal te onderzoeken wooneenheden. De Vlaamse Regering heeft hiervoor een speciale formule uitgewerkt. Het totale bedrag kan evenwel nooit meer dan 1.250 EUR bedragen. Net zoals bij de woningen met herstelvordering wordt de vergoeding elk jaar geïndexeerd en dient de overtreder pas een vergoeding te betalen wanneer er meerdere controlebezoeken noodzakelijk zijn.  
  7. Inwerkingtreding Het Besluit van de Vlaamse Regering van 20 mei 2011 wijzigt diverse besluiten in verband met wonen. De meeste wijzigingen zijn in werking getreden op 27 juni 2011. Enkele kleinere aanpassingen werken met terugwerkende kracht. Het recht van voorkoop met betrekking tot het Vlaams Strategisch Gebied rond Brussel zal pas uitwerking hebben vanaf de definitieve vaststelling van het gebied.

Link : http://www.ejustice.just.fgov.be/mopdf/2011/06/17_1.pdf#Page27

Corporate Social Responsibility

Lees meer

Vacatures

  • Advocaten 11
  • Staff
Lees meer