sr.search

De omzetting van de Jaarrekeningrichtlijn is op komst

Ondernemingsrecht

13 oktober 2015


Contact

Hoewel de deadline om de "Jaarrekeningrichtlijn" [1] om te zetten reeds op 20 juli jl. verstreek, zijn de benodigde ontwerpen van Wet en Koninklijk Besluit nog ter nazicht hangende bij de Raad van State. Aangezien deze omzetting een aanzienlijke impact zal hebben op verschillende vennootschappen, loont het de moeite om kort de toekomstige wijzigingen te overlopen.

Zo wijzigt de Jaarrekeningrichtlijn de criteria die bepalen wat als een "kleine" of een "grote vennootschap" moet worden beoordeeld.

De wet voorziet momenteel dat elke vennootschap die minstens twee van volgende drempels overschrijdt als "grote vennootschap" wordt beschouwd: 50 personeelsleden, jaaromzet van 7,3 miljoen euro en een balanstotaal van 3,65 miljoen euro (art. 15, §1 W. Venn.). De kwalificatie van "kleine" of "grote" vennootschap is belangrijk, aangezien grote vennootschappen aan meer formaliteiten (bv. uitgebreide jaarrekening, rapporteringsplichten, commissaris, enz...) zijn onderworpen dan kleine vennootschappen.

De Jaarrekeningrichtlijn voorziet dat er van een grote vennootschap sprake zal zijn indien twee van de volgende drempels worden overschreden: 8 miljoen euro jaaromzet, vier miljoen euro voor het balanstotaal en 50 werknemers (deze laatste drempel blijft dus ongewijzigd). De Jaarrekeningrichtlijn geeft lidstaten de mogelijkheid om deze drempels nog verder te verhogen. Aangezien de Commissie voor Boekhoudkundige Normen pleit voor zulke verhoging, valt te verwachten dat de Belgische drempels hoger zullen zijn dan de minima bepaald in de Jaarrekeningrichtlijn.

Tot slot biedt de Jaarrekeningrichtlijn lidstaten de mogelijkheid om de kwalificatie van "microvennootschappen" in te voeren. Deze categorie kan een subcategorie van de kleine vennootschappen worden en zal onderworpen zijn aan nog beperktere informatieverplichtingen (bv. geen sociale balans). Voor kleine ondernemingen die gebukt gaan onder de administratieve verplichtingen, loont het dan ook de moeite om te bekijken of/hoe de Belgische wetgever deze kwalificatie zal invoeren.

Als gevolg van de toekomstige wijzigingen zullen meer vennootschappen aan de kwalificatie van "kleine" vennootschap voldoen. Gelet op de vennootschapsrechtelijke (bv. vereenvoudigde administratie, jaarrekening, al dan niet benoeming commissaris, enz…) en fiscale gevolgen (bv. soepelere afschrijvingsmogelijkheden, enz…) van deze kwalificatie dienen de betrokken vennootschappen deze toekomstige wetgeving op te volgen. Ook de rol van advocaten en boekhouders zal daarbij belangrijk zijn.

[1]Richtlijn 2013/34/EU van 26 juni 2013

Voor meer informatie over dit onderwerp kan u Gwen Bevers (celhoofd) contacteren.

Corporate Social Responsibility

Lees meer

Vacatures

  • Advocaten 11
  • Staff
Lees meer