sr.search

Online tools tegen sociale fraude

Arbeidsrecht

03 mei 2017


In de strijd tegen sociale fraude werden twee online tools ontwikkeld. Deze online tools moeten het voor ondernemingen eenvoudiger maken na te gaan of de (onder)aannemers waarop zij een beroep doen de Belgische sociale wetgeving correct naleven.

Check inhoudingsplicht

Opdrachtgevers, aannemers en onderaannemers zijn onder bepaalde voorwaarden hoofdelijk aansprakelijk voor de fiscale- en sociale schulden van hun (onder)aannemers voor werken in onroerende staat (o.a. bouw, elektrotechniek, schoonmaak en onderhoud) en sedert 2013 ook voor activiteiten in de bewakings- en vleessector. Indien de (onder)aannemers dergelijke schulden hebben, dan moet een bepaald percentage van het factuurbedrag worden ingehouden en doorgestort aan de RSZ (sociale schulden) of fiscus (fiscale schulden).

Via de nieuwe online tool “check Inhoudingsplicht” (raadpleegbaar via de website van de Rijksdienst voor Sociale Zekerheid) kan een onderneming nagaan of de (onder)aannemer met hij werkt of wenst te werken sociale- en fiscale schulden heeft. Alleen het ondernemingsnummer van de (onder)aannemer moet worden ingevuld. Bestaan er sociale of fiscale schulden, dan zal een rood licht verschijnen. De opdrachtgever of aannemer moet dan de inhoudingsplicht naleven.

Deze online tool is heden enkel van toepassing op Belgische ondernemingen en buitenlandse ondernemingen met een Belgisch ondernemingsnummer. In de toekomst zou het de bedoeling zijn om de tool uit te breiden naar ondernemingen met een buitenlands btw-nummer. 

Check Limosa

Buitenlandse werknemers en zelfstandigen die tijdelijk in België komen werken zijn verplicht zich voorafgaand aan te melden via de online toepassing Limosa. Men ontvangt onmiddellijk na aanmelding een Limosa-meldingsbewijs (L1-document).

De Belgische eindgebruiker is verplicht alle Limosa meldingsbewijzen te controleren en, indien niet voorhanden of niet meer geldig, zelf de Limosa meldingsplicht uit te voeren. De online tool “check Limosa” biedt de mogelijkheid om te verifiëren of de buitenlandse werknemer of zelfstandige wel correct is aangemeld. Hiertoe volstaat het de QR-code op het L1-document te scannen. De onlinedienst controleert onmiddellijk de identificatiegegevens en de geldigheidsperiode van de melding.

De gegevens op het L1-document en in de online tool moeten identiek zijn. Wanneer dit niet het geval is, moet de Belgische ondernemer hiervan aangifte te doen op het Limosa-portaal. Hierdoor is men dan bevrijd van de Limosa-meldingsplicht.

Beide online tools zijn operationeel sedert 8 maart 2017.

Voor meer info over dit specifieke onderwerp, kan u Sébastien van Damme (auteur) en Sara Cockx (auteur en celhoofd) raadplegen.

Corporate Social Responsibility

Lees meer

Vacatures

  • Advocaten 11
  • Staff
Lees meer